вторник, 22 ноември 2011 г.

Коментар: Борислав Бориславов за ул. "Проф. д-р Богдан Филов"

В-к "Гласове", 25.05.2009 г.

Г-н Бориславов, притеснен ли сте от реакцията на посолството на Израел срещу решението на Столичния общински съвет да преименува улица на името на Богдан Филов?

Изумен съм от липсата на дипломатичност от страна на посолството на Израел. Ще ми бъде интересно да посочат друга държава в Европа, спасила евреите си от лагерите на смъртта по време на Втората световна война. Министър-председателят на България по време на акта на спасението се нарича Богдан Филов. Искам да припомня, че проф. д-р Богдан Филов беше разстрелян като куче от комунистите на Централните софийски гробища. Заедно с него смъртта си намериха българските депутати, гласували именно за спасяването на евреите. Всичките те бяха убити без съд и присъда, за разлика от нацистките военнопрестъпници, съдени от Нюрнбергския процес. Политиката на комунистическите правителства след 9 септември 1944 година беше да заличи името на Богдан Филов от българската история. Неговото име и неговите трудове бяха забранени в продължение на десетилетия в страната.

Вие сте археолог, решението на СОС е свързано и с приноса на Филов като историк и археолог ли?

За сведение на израелското посолство проф. д-р Богдан Филов е най-големият български археолог за всички времена, човекът, основал важни институции – катедрата по археология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и Археологическия музей. Той е бил и негов първи директор. Има огромни заслуги за историческата наука, бил е председател на Българската академия на науките. От изключително значение за българската история са неговите монографии за ротондата Св. Георги и за базиликата Св. София. Трудовете му за Манасиевата хроника и Лондонското четвероевангелие са публикувани през 30-те години на миналия век едновременно на български, френски и немски езици.

Вие предлагате дори да се изгради паметник на Богдан Филов...

Паметникът ще бъде пред Археологическия музей. Предложението е на Българската академия на науките, аз само го внесох и съм горд от това.
Facebook

1 коментар:

  1. България трябва да почита великите си личности, без значение дали някое посолство ще е против или не. Ако решим да кръстим още една улица на генерал Вазов и английското посолство е против заради това че е избил, пленил и унизил британски военни части, нима трябва да обърнем внимание на това?? Всяка държава почита паметта на своите герои. Трябва да има паметник и дори е редно някой голям булевард, да носи неговото име!

    ОтговорИзтриване